Banner

Banner

Slider

Umum

Post Terakhir...

Recent Posts Widget

Infomation

Perhatian: Sumbangan artikel/bahan boleh dibuat melalui whatsapp/telegram/emel (lihat menu) di atas bahagian FAQ.
✰ Komen berbentuk iklan akan dianggap spam
Notis : Kami telah membuka group "Telegram". Anda boleh berborak apa sahaja di sini. Group ini terbuka dan tiada sekatan. Group ini juga menerima RSS (suapan berita) daripada blog ini secara berkala. 2 Pilihan iaitu >> DetikDaily < < atau >> MindaRakyat < <

Theme images by kelvinjay. Powered by Blogger.

Search This Blog

Video Semasa

Berita Terkini

Artikel

Lain-Lain Berita

Surat Pembaca

Ulasan/Komentar

Lensa

........................................

Telegram & Whatsapp

Sila klik untuk ikuti channel, group atau bot telegram kumpulan MindaRakyat...
TELEGRAM
Group Politik Iktibar & Pengajaran Group Santai Kuliah Online Nasyid Online Sudut Baccan Group Isu Kini Sudut Baccan Group Isu Kini Group Isu Kini Group Isu Kini Group Isu Kini Group Isu Kini Group Isu Kini Group Isu Kini Group Isu Kini Group Isu Kini Channel MR Group MR Bot TKO Channel TKO Group TKO Group Parlimen Dungun Guru Malaysia Guru Terengganu
WHATSAPP
Group Isu Kini Group Isu Kini

Kongsep Blog

Berita atau isu adalah berfokus kepada isu politik semasa yang mencetus persepsi masyarakat dalam menanggani kehidupan harian. Manakala artikel pula pada blog ini berfokus kepada pencetus minda rakyat, yakni penulis mungkin memberikan idea untuk satu santapan minda baik pro atau boleh jadi kontra dengan pemikiran sejagat. Oleh itu artikel tersebut perlu kepada perbahasan minda. Komen anda tidak ditapis akan menjadi forum kepada sesuatu isu dan idea penulisan. Kami tidak terikat dengan mana-mana kefahaman pemikiran oleh itu kami akan siar apa sahaja artikel daripada mana-mana parti, pertubuhan atau individu.

Penafian

Apa yang tersiar didalam laman/blog ini adalah pendapat penulis/pengirim dan tidak semestinya mewakili pandangan dan pemdapat kami pengendali blog ini.Kami tidak bertanggungjawab atas apa-apa tulisan dan komen penulisa/pembaca. Semuanya adalah pandangan peribadi penulis/pembaca dan tidak mewakili pandangan dan pendirian kami pengendali blog ini.

© 2019 Hak Cipta Tak Terpelihara
» » Umno belum ditalkinkan


Selepas Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum ke-14 lalu, Dr Mahathir Mohamad dengan angkuhnya menyatakan Umno sudah mati dan ditalkinkan.

Bertambah angkuh lagi apabila beliau menyifatkan Umno sebagai parti yang hanya tinggal nama, dek kononnya ramai ahli Umno sebelum ini menyuarakan hasrat menyertai PH.

Malah, kata-kata bahawa Umno sudah mati turut berulang kali dimomokkan pada hari berkempen pilihan raya kecil Semenyih baru-baru ini.

Namun, apa yang boleh dilihat, kata-kata ini hanyalah cubaan menanam persepsi benci dan buruk terhadap Umno dan Barisan Nasional.

Kekalahan BN pada PRU14 tidak memberi apa-apa isyarat Umno sudah berakhir ataupun mati. Jadi, kenapa Mahathir berkata demikian kalau bukan untuk menanam persepsi benci?

Perkara ini turut disokong Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan yang berkata Umno tidak mungkin dapat ditalkinkan hanya kerana kalah dalam PRU14.

Hari ini, nampaknya kata-kata Mohamad itu benar belaka. Ini jelas dibuktikan dengan kemenangan calon BN dalam PRK Cameron Highlands dan Semenyih baru-baru ini.

Kemenangan ini sekali gus membuktikan rakyat masih sayangkan Umno dan BN. Malah, mereka juga masih mahukan parti ini terus berjuang membela nasib mereka yang semakin hari semakin tertekan dengan struktur pentadbiran kerajaan PH.

Malah, kesempatan ini juga baik digunakan Umno untuk berterima kasih kepada PAS kerana memberi kerjasama erat dalam PRK baru-baru ini. Jadi, kerjasama Umno dan PAS perlu dikekalkan untuk orang Melayu dan Islam.

Penyatuan Umno dan PAS ternyata menguatkan lagi dakwaan rakyat benar-benar tidak berpuas hati dengan prestasi PH sebagai kerajaan. Malah, ia turut menghantar mesej kepada kerajaan PH bahawa rakyat sudah muak dengan permainan persepsi mereka seperti dalam PRU14.

Jadi, bertitik tolakan perkara ini, Umno dan BN perlu terus fokus dan mengekalkan momentum pada PRK Rantau tidak lama lagi. Malah, ia perlu terus memperjuangkan martabat rakyat, terutamanya orang Melayu.

Pada masa sama, Umno dan BN juga jangan sesekali berhenti memperbaiki segala kesilapan dan kekurangan yang pernah dilakukan sebelum ini agar ia terus kekal relevan.

Mereka perlu ingat, perkara yang sedang berlaku bukan sahaja ujian kepada kerajaan PH, tetapi juga Umno dan BN, sama ada untuk merebut peluang ini bagi mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap mereka atau menyia-nyiakannya.

Jadi, jangan kerana memenangi 2 PRK, Umno kembali selesa dengan apa yang ada. Jangan sia-siakan peluang yang terhidang di depan mata untuk meraih sokongan rakyat terhadap Umno dan BN demi bangsa, agama dan negara.

Dhia Hani penyelidik Persatuan Pemikir Muda Johor.


DETIKDAILY
http://www.detikdaily.net

«
Next
This is the most recent post.
»
Previous
Older Post

No comments:

Leave a Reply